Triggerpoint therapie


- nieuw - via onderstaande knop kunt u digitaal uw pijnpunten inkleuren:

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op, dit wil dus zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van hoeft te hebben. Dit heeft te maken met actieve triggerpoints (pijnpunten), en latente triggerpoints(slapende, dus niet actieve triggerpoints).

Een voorbeeld hiervan is, iemand heeft een latente triggerpoint in zijn of haar nek zitten, en door een kop staart botsing wordt die latente triggerpoint geactiveerd, en kan of gaat een pijn signaal afgeven naar de daarbij behorende pijn gebieden. Door triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan
pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren.

Waarom triggerpoint-therapie?

Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek(met uitstralingspijn in hoofd)-, schouder (met uitstralingspijn in de schoudergordel en arm)- en rugpijn(met uitstralinspijn in been) zijn lastige ongemakken. Veel mensen hebben hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken een pijnstiller. Weinigen weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel.

Er zijn tegenwoordig veel mensen met onverklaarbare pijnen, (hiermee wordt bedoeld dat deze mensen, pijn hebben die niet verklaard kunnen worden door artsen, neurologen of andere deskundigen). Dit kan dan te maken hebben met actieve triggerpoints, die in een bepaald deel van het lichaam een uitstralingspijn veroorzaken. Een makkelijk voorbeeld hiervan is, iemand heeft pijn in zijn hoofd(het uitstralingsgebied). Deze pijn kan veroorzaakt worden door actieve triggerpoints in de schoudergordel of nek. Dit kan dus inhouden, dat de uitstralingspijn niet in het hoofd zelf zit, maar elders.

Zelftherapie

Het doel van deze therapie, is om de actieve triggerpoints te lokaliseren en het behandelen daarvan. Tevens streeft deze therapie vorm ernaar om via zelftherapie, de actieve triggerpoints onder controle te houden. Tijdens de opleiding werd vaak gesproken over de afkorting KISS (keep it stupid simple). Dit houdt in, dat het voor de patiënt zo makkelijk mogelijk moet worden gemaakt om zichzelf te kunnen behandelen. Vaak worden er moeilijke oefeningen aan de patiënt mee gegeven, die op zijn beurt dan verstek laat gaan.Dit is overigens begrijpelijk. Met de triggerpoint-therapie is dit niet het geval.